Hittat hem

28 oktober
 
Tänk hur det kan vara, att man kan känna en sådan samhörighet med en plats som man egentligen inte har några rötter till. Visst har vi varit mycket på Gotland och alltid trivts här. När vi bestämde oss för att köpa ett sommarhus (som även skulle kunna fungera som åretruntboende) ville vi ha närhet till Visby och närhet till en av Gotlands långa fina stränder.
 
 
 
Bra bussförbindelser till stan osv. Vi hittade vårat hus men det var inte kärlek vid första ögonkastet. Jag drömde om ett romantiskt charmigt Gotlandstorp med uppvuxen trädgård. Min älskade syster hittade sin dröm, underbart och som taget från tidningen Lantliv. Lite så ville jag ha det fast mer anpassat  för vår familj. Hittade inget....på västkusten.
bild från september på vår Gotlandslänga
 
Vårt hus är relativt nybyggt, praktiskt och bra. Det är byggt i sten som ett parhus där de tidigare ägarna, två familjer ägde varsin del. Vi har rivit en vägg och fått ihop de båda lgh till en enhet, ett boende. Vi har lite fix kvar men inget som är panik!  Vi ska smycka det med lite spröjs, spaljéer, byta ena dörren, ja vi hittar säkert på en hel del. Det får komma med tiden. : )
Vårt hus behöver kärlek och omtanke. Märker ofta att nybyggda hus (fritidsboende) byggs upp för att sedan "använda"  dem vid behov utan att lägga ner mer arbete än vad som krävs. Ja visst kan man göra så men då blir det så himla opersonligt och "hyresaktigt". Är medveten om att vi är olika, jag vill känna att huset är en del av vår familj.
Ett gammalt hus har en själ, en historia som sitter i väggarna. Ett eget liv. Därför är det viktigt att ge sitt nya hus och trädgård kärlek och omvårdnad för att det ska få ett eget liv, en egen själ. Det är vår uppgift till vårt hus. Det är som om vi adopterat ett nyfött barn (hus).
Bild från september
 
 
Har planterat lite blommor och buskar, det är ett hårt och tufft jobb med all kalksten men genast ser det mer ombonat och fint ut. Även om det tar lång tid för växter att ta plats och synas. Nu är det mer som små änglsiga pinnar som spretar upp från marken.
 
 
Det bästa bästa är ändå närheten till havet. Jag ääääälskar havet, jag älskar doften (som i bland luktar bajs av tången). Jag älskar vågornas brus och vid hårda vindar dess dån i vinden. (Även om den ibland störs av bilarnas framfart på vägen bakom). Jag älskar de platta kalkstenarna som ligger vita i sanden och bland strandväxterna. Jag älskar solnedgångarnas skådespel. Jag är så himla tacksam för att vi har möjlighet att få vara här. Jag är kär!
 
 
Jag älskar att promenera länge länge längst  stranden och blir lycklig ända från tårna och upp av att se Mojje springa runt och fram och tillbaka. Jag mår så bra, jag blir så lycklig, jag trivs och har hittat hem.
 
Må gott
K r a m

Nyslingad

Kommer ihåg min mammas bekymmer med sina hopplösa grå strån när hon böjd över badkaret schamponerade in hemmatoningar/färgningar i sitt hår. Hon var mörkhårig och i åldern (45-50?). DÅ (runt 80-talet) sa jag som tonåring -Mamma tycker inte du behöver färga håret, det är ju jättesnyggt med grått hår på äldre!!!! Hon var jättefin efter sina hårkurer som blänkte från kopparbrunt till mörkare kastanj tyckte bara att hon var fin hur som.
NU när jag själv befinner mig i samma ålder som min mamma var då kan jag verkligen förstå henne. Hatar mina grå strån som efter varje månad tycks bli fler! Känner mig mer och mer som en gammal bil som behöver gå igenom service då och då. Byta ut, smörja upp, och fixa till de utslitna delarna : ) 
Jag är deffenitivt inte heller mogen för att byta hårfärg till grått. Tycker fortfarande att det är snyggt på andra men inte på mig. Om min mamma levat idag hade hon kanske vid en ålder på 77 år haft grått hår men riktigt säker kan man inte vara. Söt var hon hela hennes liv i alla fall.
 I dag har jag "föryngrat" mig med slingor och toppklippning, känns så himla bra. Lägger in lite guldiga slingor bland det grå så det inte blir så kallt och "strängt". På bilderna ser det ljusare ut än i verkligheten men det är säkert solen som gör sitt.
Efter besöket hos frissan gick jag och Mojje på en underbart fantastiskt promenad i det strålande höstvädret där solen stod högt på himlen. Jag speglade mig i höghusens portar med glasfönster. Känner mig glad och pigg när solen lyser i mitt nyfönade och stylade hår. Lite mer "upplyst" lite mer energi.
 
 
Må gott
K r a m
 

Mes fleurs blanches

♥ Det låter så mycket finare på franska, Mes fleurs blanches, Som poesi! Mina vita blommor, funkar ju också rätt bra. Kände bara för att vara lite internationell, lite tjusigare!
Allvarligt älskar jag verkligen de flesta blommor men känner mig mest bekväm med de vita fräscha ljusa blommorna.Vi trivs helt enkelt med varandra. I alla fall hemma! På Gotland? Vet inte ännu! Kanske blir det vita Mårbacka till sommaren. Näe det blir förmodligen svagt ljust rosa. Lite somrigt romantiska.

Nu har jag dessa skönheter inomhus att njuta av.

 Vit Phalaenopsis kallas också för brudorkidé, lättskött blomma vill ha ca 1 dl  vatten vart 10-14 dag eller så håller du den under kökskranen så vattnet rinner genom komposten, Vatttna inte i bladrosetten.
Närbild på en vit Phalaenopsis med rosagul mitt
Vit cyklamen så söt med blommor som små vingar. Men det är de vackra bladen som jag är kär i hjärtformade mörktrgöna med fint mönster. Denna blomma vill stå svalt och vattnas underifrån./på fat. Kan med fördel stå ute gärna under tak tills den första frosten.
 
Inte min absoluta favorit men funkar i arbetsrummet då jag ofta glömmer att vattna där. Callanchoe eller höstglöd kräver inte så mycket vatten. När blommorna blommat ut släng den och köp nytt! Utan blommorna ser denna växt tråkig ut då den har i mitt tycke rätt fula blad.
Och så har en liten kvist snöbär smugit sig in från trädgården. Gillar dem i all sin enkelhet.
En av mina favoriter, en utebuske men jag älskar den i alla stadier. Att plocka in en en kvist och sätta i vas, så dekorativ. Hortensia passar också bra att torka. Sorten heter Hortensia Limeligtth går från lime till vitt till rosa och mot hösten skiftar den i vinrött och brunt. Love!
 
Nu slog trött och drömsignalem på. Det ska bli härligt att krypa ned i min sköna säng. Gäsp gäsp
Må gott
K r a m